Windows XP är fortfarande tredje största operativsystemet

molntjänster för företag och föreningar från Red cloud IT

 

 

 

 

Att Windows XP varit en enorm framgång för Microsoft är tveklöst. Operativsystemet har redan väldigt många år på nacken men  är fortfarande det tredje största operativsystemet som används.

Det kommer inga nya uppdateringar från Microsoft till Windows XP sedan ett par år tillbaka och många programvarutillverkare släpper inte heller versioner som stöder Windows XP längre. Trots detta används det flitigt, både bland privatpersoner, företag och ideella föreningar.
Att uppgradera tar tid och många känner sig obekväma med de nya gränssnitten i Windows 8 och Windows 10. Det tar helt enkelt för lång tid att lära sig hitta i dem.
“If it works, don’t fix it”

Nackdelen med att fortsätta använda XP kan vara bl.a säkerhetsriskerna och att man är tvungen fortsätta använda gamla versioner av program. Man kan missa viktiga funktioner som man egentligen skulle behöva.

Windows XP och molntjänster

I vart fall i företagssammanhang och för ideella föreningar kommer det lokala operativet dock bli alltmer irrelevant tack vare molntjänster som rCloud Office från Red Cloud och olika privata och hybrida molnlösningar som tar vara på BYOD ( Bring Your Own Device ). Användare är gladast och effektivast om de kan jobba i operativsystem de känner sig bekväma med.

Visst är det bättre använda uppdaterade operativsystem och veta att t.ex antivirus fungerar korrekt på dem men primärt ska säkerhet, backuper och intrångskydd som Syspeace finnas på de centrala systemen.
Syspeace är ett intrångskydd för Windows Servers som Juha Jurvanen (ägare på Red Cloud IT och JufCorp)  ursprungligen fick idén till att utveckla. Till dags dato har Syspeace blockerat hundratusentals attacker världen över.

Det som är viktigast är att du som användare ska kunna använda de program som behövs för er verksamhet, oavsett om du fortfarande använder Windows XP eller föredrar MAC eller iPad. Det enda du ska behöva ha tillgång till är en fungerande nätverkskoppling till Internet.

Så ser vi på saken i alla fall.

Comments are closed.